17.10.2018.
Čampara: "Sazreo sam"
 
Nismo pretraživali, ali smo sigurni da u evropskoj košarci ne postoji igrač koji posle prva dva kola ima prosečan indeks uspešnosti 41! Ako i postoji – a ubeđeni smo da je odgovor „ne“ –sigurno nema i prosek od 32 poena i 16 skokova po meču! Ako u jednačinu uključimo i šut iz igre 67 odsto, pa još i rampe…

Ljubomir Čampara je 25-godišnjak koji se očigledno našao na lansirnoj rampi uoči početnog podbacivanja u KLS ove sezone, a da to niko nije znao. Njegov uzlet još omamljuje, dok centar Spartaka sigurnim korakom gomila statistiku.

U prvom kolu je to donelo i pobedu Subotičanima, u drugom nije bilo dovoljno za trijumf u Zemunu. Međutim, snažnom Novosađaninu niko ne može da oduzme fantastičan start.
"Mislim da se nekoliko veoma bitnih faktora napokon poklopilo" – počeo je priču Čampara – Na prvom mestu, komunikacija sa trenerom Ljubotinom je odlična, veoma je jednostavan za saradnju, narodski rečeno – što na um, to na drum. Zatim, saigrači su me fenomenalno prihvatili, svi su sjajni momci, bez izuzetka, tako da su mi maksimalno pomogli da se što pre uklopim u sistem. Osim tih timskih faktora, pretpostavljam da sam malo sazreo, kako psihički, tako i fizički, pa je samim tim i moja igra vremenom postala zrelija."

Njegovo putešestvije po Vojvodini se nastavilo odlaskom na sam sever.
"Prvi utisci iz Subotice su odlični. Ja sam rođen i odrastao u Novom Sadu i mentalitet Subotičana me veoma podseća na mentalitet Novosađana, tako da sam se brzo navikao na Suboticu. Što se tiče Spartaka, tim je sastavljen od jako mladih i veoma talentovanih, ali uglavnom ne previše iskusnih igrača, tako da smatram da bi bilo vrlo nezahvalno stavljati neke visoke ciljeve pred ovu ekipu. Prvi i osnovni cilj je opstanak u ligi, a na nama je da vredno i naporno radimo, i, ukoliko nam se ukaže prilika za nešto više, tu priliku pokušamo da iskoristimo."

„Nije loše“ ni što je trener Ljubotina kao igrač bio prilično sličnog profila kao Čampara.
"Rad sa Ljubotinom mi veoma prija. Naravno da je odlično to što smo slični igrači, jer mi konstantno daje savete, a vrlo često su to neki sitni detalji koje ne može da primeti niko drugi, sem nekoga ko je i sam nekad bio u takvoj situaciji, tako da smatram da je saradnja odlična i da od njega mogu mnogo naučiti."

Dosadašnja karijera momka iz Novog Sada je bila uzbudljiva.
"Vrlo dinamična" – poručuje Čampara. – "Bilo je tu zaista i uspona i padova, međutim, smatram da je najbitnije ostati čvrsto na zemlji, ma u kakvoj se situaciji našli, nastaviti vredno raditi i rezultat neće izostati."

Čampara je igrao u dva velikana iz bivše SFRJ, Bosni i Slobodi iz Tuzle.
"Prošlu sezonu sam proveo u OKK Sloboda iz Tuzle, a sezonu pre toga u sarajevskoj Bosni. Smatram da je taj period mog života i karijere jedno sjajno iskustvo. Upoznao sam prijatelje za ceo život i veoma mi je drago što sam proveo dve godine u BiH. Što se tiče klubova konkretno, oni su dovedeni u takvu situaciju vođenjem loše klupske politike u nekom prethodnom periodu. Danas se ulažu veliki napori da se te mrlje iz prošlosti izbrišu, a vreme će pokazati da li je sadašnji način rada uprava tih klubova ispravan i svrsishodan."

Srpska Atina odavno nema tim u samom vrhu države, kamoli regiona. Čampara ne krije koliko mu je krivo zbog toga.
"Košarkaška situacija u Novom Sadu je dugo bila veoma konfuzna, postojale su dve Vojvodine, ali se „Vojvodina Srbijagas“ ugasila pre nekoliko godina, tako da je situacija sada mnogo jasnija. Prava Vojvodina je standardni prvoligaš, prošle godine je igrala Super ligu, tako da, smatram da, uz pametno vođenje i dobre poteze, u nekom narednom periodu može postati ozbiljan kandidat za plasman u ABA ligu."

Indeksi uspešnosti u statistici nisu jedini kojima Ljubomir Čampara vlada. Indeks fakulteta u Novom Sadu do nedavno je uvek bio u džepu. Sada ga je zamenila diploma.
"Tako je, pre nekoliko meseci sam diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Privredna akademija Novi Sad, smer Poslovna ekonomija i finansije. Moj otac je takođe diplomirani ekonomista, ja sam išao u srednju ekonomsku školu, tako da vidim sebe u toj struci posle završetka profesionalne košarkaške karijere" – dodao je Čampara.

Preuzeto sa basketballsphere.com

Foto: subotica.com